Sajtóközlemény

by | Oct 7, 2017 | News

György Ádám zongoraművész lett 2017 Kulturális Nagykövete Amerikában 

Az amerikai közönséget a művész Miamiban, Clevelandben, Bostonban és New Yorkban kápráztatja el virtuóz zongorajátékával

Washington, DC. 2017. október 6.

A washingtoni The Hungary Foundation (Magyar Kezdeményezések Alapítvány) kuratóriuma György Ádám zongoraművészt választotta az Év Kulturális Nagykövetének Amerikában. Az Alapítvány ezzel az idén útjának indított kulturdiplomáciai kezdeményezéssel kívánja támogatni a magyar kultúra legjavának nagy presztízsű amerikai helyszíneken való bemutatását.

„György Ádám kimagasló nemzetközi elismertsége, fiatalok körében elért népszerűsége és egyedülálló személyisége teszi a magyar kultúra tökéletes amerikai nagykövetévé.” – mondta el a washingtoni The Hungary Foundation igazgatója, Smith Lacey Anna.

„Ezzel a koncertsorozattal a klasszikus zene legszebb darabjain keresztül tudjuk bemutatni a magyar kultúra nyelvtudástól függetlenül élvezhető, gyönyörű oldalait az amerikai közönségnek. Külön fontosnak tartottuk, hogy György Ádám koncert turnéjának állomásai Amerika olyan nívós koncerttermei lesznek, ahol az amerikai nagyközönség mellett a helyi magyar közösség számára is hozzáférhető lesz ez a világszínvonalú esemény sorozat.” – tette hozzá az igazgató.

Miami koncert az Irma hurrikán áldozatai megsegítésére

A koncert sorozat a több, mint ötmillió lakost számláló Miami város felkapott hangversenytermében, a New World Centerben indul október 7-én, amely egyben jótékonysági koncert is lesz. A The Miami Foundationnel együttműködésben a koncert bevételeit ugyanis az Irma hurrikán áldozatainak ajánlotta fel György Ádám. Mint ismeretes, a hurrikán több száz itt lakó magyar családot érintett.

Bemutatkozó koncert az amerikai magyar közösség szívében Clevelandben 

Október 16-án a világ egyik leggyönyörűbbnek tartott koncerttermében, a clevelandi Severance Hallban folytatódik a turné. Itt először mutatkozik be a nagyközönség előtt a magyar művész. Cleveland az egyik legtöbb lelket számláló amerikai-magyar közösség szíve is.

Visszatérés Boston történelmi negyedébe

Az egy évvel ezelőtti elsöprő helyi sikerére való tekintettel György Ádám idén is visszatér Boston városának ikonikus helyszínére, a “Szabadság Bölcsőjeként” is emlegetett Faneuil Hallba, ahol 165 évvel ezelőtt Kossuth is megfordult.  Az október 18-ai koncert első sorban a fiatalok irányába kíván nyitni, különleges kedvezményekkel.

Csúcspont a Carnegie Hallban

A sorozat október 22-én, New York legelőkelőbb koncerttermében, a Carnegie Hallban végződik, ahová több ezer érdeklődőt várnak a szervezők. Itt legutoljára tavaly lépett fel a művész, akkor teltházas közönség fogadta.

Program 

A koncertsorozat programja tisztelgés általában a magyar klasszikus zene így Liszt Ferenc műveinek legnépszerűbb darabjai előtt, de a közönség Chopin műveit és György Ádám saját, amerikai vonatkozású szerzeményét is élvezheti majd.

A művészről

György Ádámot korunk egyik legkiemelkedőbb Liszt-játékosaként tartják számon a nemzetközi zenekritikusok. A New York-i Carnegie Hall koncerttermét eddig négyszer töltötte meg szóló zongoraestjeivel.  A 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarugó Európa-bajnokság nyitóünnepségén a helyszínen 60 ezren, a tévé képernyők előtt 300 millióan élvezhették játékát. A szingapúri nemzeti televízió főműsoridőben sugározta koncertjét a budapesti Zeneakadémiáról, a BBC Radio3 élőben közvetítette hangversenyét, de a CNN amerikai hírtelevízió is többször tudósított koncertjeiről.

2016-ban Magyarország köztársasági elnöke György Ádám zongoraművész részére a magyar komolyzenei élet figyelemreméltó tehetségeként elért nemzetközi és hazai sikerei, valamint zenei örökségünk népszerűsítését szolgáló művészete elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.

György Ádám koncertjein egyszerre képes megszólítani közönségét ismert dallamokra épülő improvizációival, valamint a klasszikus repertoár legösszetettebb műveivel. Ez a kettős karakter teszi művészetét még különlegesebbé.

 

További információ:  

The Hungary Foundation

https://www.hungaryfoundation.org/announcing-hif-cultural-ambassador-year/

hf@hungaryfoundation.org

Jegyvásárlás: 

Adamgyorgy.com

Pin It on Pinterest

Share This