Sajtóközlemény: A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2018 Kulturális Nagykövete Amerikában

by | Sep 12, 2018 | Cultural Ambassador of the Year, News

A washingtoni The Hungary Foundation (Magyar Kezdeményezések Alapítvány) kuratóriuma a Magyar Nemzeti Táncegyüttest választotta az Év Kulturális Nagykövetének Amerikában. Az Alapítvány ezzel folytatja a tavaly útjának indított kultúrdiplomáciai kezdeményezését, amellyel támogatni kívánja a magyar kultúra legjavának nagy presztízsű amerikai helyszíneken való bemutatását az amerikai és a diaszpóra közönségei előtt. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2018. október 16-án indul 11 állomásos észak-amerikai turnéjára, egy különleges,  kimondottam az 1848-as szabadságharc 170. évfordulója alkalmából készült programmal. 

Washington, DC. 2018. szeptember 14.

A 37 fős utazó létszámú társulat fellép többek között Chicagóban, Torontóban, Seattleben, San Diegóban, és Los Angelesben az amerikai és a kint élő kanadai magyar és amerikai közönség előtt.

“A Táncegyüttes fiatal táncosai elképesztő energiájukkal és világszínvonalú művészeti teljesítményükkel a magyar kultúra legjavát fogják képviselni idén Amerikában. Több ezer nézőhöz fog így idén eljutni egy hihetetlen látványos, dinamikus, az amerikai és magyar szabadságszeretetre épülő előadás.” – mondta el a washingtoni The Hungary Foundation igazgatója, Smith Lacey Anna.

“Az együttes két évvel ezelőtti, 1956-os tematikájú, nagy sikerű amerikai turnéja után merült fel az ötlet, hogy az idei szabadságharc évfordulóra is érdemes lenne egy hasonló turnét szervezni, ami ezúttal a nyugati partra koncentrálna. Szerencsére Magyar Kálmán, a korábbi turné szervezője és Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető ebben kezdettől fogva partnerek voltak.” – tette hozzá az igazgató.

“Az USA-ban országszerte több tucat magyar néptánccsoport működik, akiket az elmúlt években volt szerencsénk támogatni. Azt látjuk, hogy a néptánc kicsik és nagyok, magyar anyanyelvűek és magyarul nem beszélők számára is az egyik legkönnyebb és legnépszerűbb kulturális kapcsolódási forma hazánkoz itt,  Amerikában. Az előadás-sorozat kapcsán reméljük, minél többen kapnak majd kedvet az amerikai magyar közösségek hagyományőrzésébe való aktív bekapcsolódásra.” – mondta Smith Lacey Anna. 

Program

Az előadás első részében az 1848-as forradalomhoz köthető kortárs és tematikus koreográfiákat láthatnak. A forradalom, melyben a szabadságért harcoltak, jelentős társadalmi és gazdasági fellendülést hozott Magyarországon és Európában s megkezdődhetett a „boldog békeidők” rövid, ámde feledhetetlen korszaka. Számos a szabadságharcban résztvevő vezető vett részt később az amerikai polgárháborúban és segített az amerikai politika és gazdaság formálásában.

A magyar néptánc gyökerei a középkorig nyúlnak vissza. Az évszázadok során számos külső hatás érte a szomszédos országokból, így vált rendkívül sokoldalúvá. Az est második felében a Kárpát-medence autentikus néptánca és népzenéje várja a közönséget. Válogatást láthatnak Zsuráfszky Zoltán koreográfiáiból, mely kulturális kincseket az összeszokott táncegyüttes és a zenekara mutat be.

A táncegyüttesről

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes neve pontosan kifejezi a társulat hazai, európai, és tengerentúli küldetését, a Kárpát-medencei magyar néptánc kincs megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett felelősségteljes és professzionális munkáját.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, ahogy neve is tükrözi, nemzeti örökségünk és hagyományunk kincseinek elhivatott őrzője és továbbadója.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese több, mint húsz párral. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánc kincse, amelyből a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága.  

Az együttes táncelőadásai Budapesten, vidéken, és a Kárpát-medence magyar lakta területein rendszeresen láthatók. A táncegyüttest a világ különböző országaiba is rendszeresen hívják.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes – művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas kiváló művész.

További információ a turnéról:  

The Hungary Foundation

https://www.hungaryfoundation.org/announcing-the-2018-hif-cultural-ambassador-of-the-year/

hf@hungaryfoundation.org

Jegyvásárlás:

http://www.mnte.hu/spiritofhungarytickets

Pin It on Pinterest

Share This